

Już Starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora.
Do jedzenia nadają się całe pory, oprócz dolnej części z korzonkami i górnej części liści
Por zawiera całą gamę witam i minerałów: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka, wit. C, wit. A, wit. B1, wit. B2, wit. PP.
Zawiera dużą ilość wit. C, z tego względu wskazane jest spożywanie w okresie jesienno - zimowym, gdzie mamy obniżoną odporność organizmu.
Wspomaga pracę mięśnia sercowego, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie odtruwające i antyseptyczne, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Por jest również wskazany w zaburzeniach trawiennych ( niestrawność, zaparcia). Wspomaga oczyszczanie organizmu, przez co jest stosowany przy zatruciach pokarmowych.
Bulion z pora zaleca się po nadmiernym spożyciu alkoholu.
Syrop z pora jest dobry na kaszel u dzieci.
Por idealnie nadaje się do przeprowadzania kuracji odchudzających , o czym doskonale wiedzą Francuski, które do późnych lat starości piją odwar z porów.
Zewnętrznie warzywo stosowane jako okład jest doskonałe na stany chorobowe skóry m.in. rany, odciski, brodawki, obrzęki po ugryzieniu owadów.
czy wiesz, że...
We Francji i na Południu Europy, jada się pory polane masłem, zapiekane w sosach i faszerowane.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.