* Jabłka ligol / kg
Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają organizm. Najlepsze jabłka są prosto z sadów, które dojrzewają w słońcu. To owoce dla zdrowia i urody !
Kalarepa jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), znajdziemy w niej również sporo witaminy C, E, K, PP oraz kwas foliowy, szczawiowy, jabłkowy, nikotynowy. Już jedna sztuka tego warzywa jest w stanie pokryć praktycznie całodniowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
Warzywo to zawiera między innymi potas, sód, wapń, magnez, fosfor, chlor i jod.
Kalarepa to bogate źródło błonnika, jest bardzo mało kalorycznym warzywem.
Wspiera pracę nerek, pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Kalarepa poprawia też przemianę materii, a przy okazji likwiduje zaparcia. Błonnik zapewnia uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit.
Obecność wapnia w kalarepie poprawia wchłanianie żelaza przez organizm oraz zapobiega osteoporozie.
Kalarepa ma działanie uspokajające, działa jak lek przeciwdepresyjny, zmniejsza niepokój, poprawia nastrój, równoważy emocje.
Najbardziej wartościowa jest zjadana na surowo, ale można ją także zapiekać, dusić i grillować. Można ją faszerować mięsem, rybami, grzybami, pomidorami. Ugotowaną w wodzie lub bulionie pokroić w plastry, przełożyć plastrem sera, panierować i usmażyć kotlety. Startą dodawaj do sałatek i surówek.
czy wiesz, że …
sok z kalarepy wzmacnia zęby, dezynfekuje język i dziąsła, zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł, jamy ustnej oraz próchnicy.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.