

Ziemniaki są jarzyną: dostarczają energii i witamin ( najwięcej jest w nich witaminy C, szare bulwy mają nieco witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i PP), są bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem, najwięcej witamin ziemniak zawiera tuż pod skórką.
Ziemniaki obieraj jak najcieniej, najzdrowsze są ugotowane w mundurkach, grillowane, przyprawione sosem winegret z sokiem z cytryny, obficie posypane zieloną pietruszką.
Stanowią dobre źródło energii, ziemniaki to warzywa skrobiowe. Skrobia to węglowodan złożony, który stanowi bardzo dobre źródło energii.
Są lekkostrawne, źródłem dobrze przyswajalnego białka i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego ph w organiźmie.
Wybierając ziemniaki należy pamiętać, żeby odrzucać zielone bulwy, gdyż znajduje się w nich szkodliwa dla zdrowia solanina.
Najlepiej gotować je w łupinach na parze, w małej ilości wody lub upiec. Absolutnie nie należy ich moczyć wcześniej przed gotowaniem, bo w ten sposób tracą swoje wartości.
Zawsze podawaj je z innymi warzywami – sałatami, pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem, brokułami, bez takich dodatków jak: masło, słonina, sosy na bazie tłuszczu i białej maki - taki zestaw to bomba kaloryczna.
czy wiesz, że ...
Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym polecane są osobą cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.