* Jabłka ligol / kg
Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają organizm. Najlepsze jabłka są prosto z sadów, które dojrzewają w słońcu. To owoce dla zdrowia i urody !
W natce pietruszki znajdziemy: witaminę C, prowitaminę A, witaminy K, PP i z grupy B, flawonoidy, olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil, sole mineralne: magnez, żelazo, wapń, potas oraz błonnik. Zawiera kwas foliowy.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia organizm, doskonale wpływa na wzrok i cerę.
Natka pietruszki:
- łagodzi nerwobóle
-działa moczopędnie
-pomaga w leczeniu kamicy moczowej
-odtruwa organizm
- poprawia trawienie
- ma pozytywny wpływ na wzrok
- łagodzi kaszel
- usuwa nadmiar wody z organizmu
- reguluje ciśnienie
- zapobiega anemii.
Natką pietruszki warto doprawiać jedzenie, zwłaszcza w okresach przejściowych, w których trudno o warzywa bogate w witaminy.
Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki dodaje się pod koniec gotowania. Może być z powodzeniem suszona i zamrażana - nie traci wówczas dużej ilości wartości odżywczych.
Natka pietruszki maskuje brzydki oddech – to cenna informacja dla tych, którzy lubią czosnek.
czy wiesz, że …
jedna łyżka stołowa natki pietruszki dostarcza dzienną porcję witaminy C do organizmu.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.