

Duża zawartość błonnika sprawia, że jarmuż na długo daje uczucie sytości - bez ochoty na podjadanie, a także zwiększa przemianę materii i przeciwdziała zaparciom. Pozwala unormować poziom cukru we krwi.
Jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina, czasem można spotkać się z określeniem, że jarmuż jest „nową wołowiną”.
Dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej dzienne zapotrzebowanie. Dieta bogata w tę witaminę pomaga chronić się przed nowotworami i chorobami układu krążenia.
Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
Ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Jedna filiżanka jarmużu zapewnia 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3.
Potas, wapń, magnez i sód nazywane są „pierwiastkami serca”, zapewniają zdrowie i energię do pracy i wszystkie znajdują się w jarmużu.
Oprócz witamin A i C, jarmuż dostarcza również witamin B1, B2, B6, E, K, PP.