Gruszki

     Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków.

Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. Na początku uprawiano ją tylko na terenie antycznej Grecji, skąd trafiła do Rzymu, gdzie stała się „gwiazdą ogrodów”. 

Udowodniono, iż mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną, wzmacniają pamięć.

Są dobrym źródłem kwasu foliowego, przez co wskazane są dla kobiet w ciąży.

Leczą zapalenie gardła. Sok z gruszek czy napar z gruszek z miodem łagodzą bóle gardła.

Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu, bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo.

Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety.

Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów, zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne.

Gruszki to owoc który smakuje dobrze na surowo, ale także jest bardzo dobrym produktem na przetwory, dżemy, czy konfitury.

czy wiesz, że ...

Gruszki  uznawane są za jedne z najmniej alergizujących spośród wszystkich owoców,  mogą być podawane małym dzieciom, jako jedne z pierwszych owoców.

Gotujemy przepisy, już wkrótce ...

Dobre z natury

Dobre z natury

Gospodarstwo rodzinne Białczyk

  Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.

Inne produkty od dostawcy Dobre z natury

3 innych produktów w tej samej kategorii: