*Cebula / 1kg
Cebula zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, sole mineralne oraz mikroelementy takie jak: siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna.
Burak to wartości odżywcze i właściwości lecznicze... Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, wymieniany przez alergologów wśród najrzadszych alergenów. Poprawia pamięć, koncentrację i refleks. Pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym, reguluje prace nerek, a nawet poprawia samopoczucie...
Buraki mają dużo nie tylko kwasu foliowego (wskazane dla kobiet starających się o potomstwo), jest w nich dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Zawiera również witaminy A, B i C.
Zapobiegają anemii, co więcej, burak wspomaga leczenie białaczki, wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Wzmacnia odporność, dzięki wysokiej zawartości wit. C chronią nas przed wirusami, spowalniają procesy starzenia.
Polecany jest osobom odchudzającym się lub chcącym w naturalny sposób oczyścić swój organizm z toksyn, usuwa metale ciężkie z organizmu. Bogaty w błonnik daje uczucie sytości i hamuje apetyt na słodycze, pomaga redukować tkankę tłuszczową, przyspiesza przemianę materii.
A wiosną przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie....
Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił witalnych.
czy wiesz, że ...
Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem.