Odmiany wczesne są zazwyczaj delikatniejsze, późniejsze mają ostrzejszy smak. Rzodkiewki jedz zawsze świeżo zebrane, w trakcie przechowywania stają się miękkie.
Charakterystyczny ostry smak zawdzięcza olejkowi gorczycowemu, zawierającemu siarkę znaną ze swych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych.
Rzodkiewka jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Obecność żelaza, miedzi i manganu sprawia, że to warzywo wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze. Zawiera witaminę C, która poprawia odporność oraz witaminy z grupy B, korzystnie wpływających na przemianę materii.
Królowa nowalijek jest jarzyną pięknych włosów, bo dzięki dużej zawartości siarki, wpływa na ich wzrost .
Rzodkiewkę można jeść na surowo, zapiekać albo dusić np. z pieczarkami lub z marchewką, a potem podawać z sosem śmietanowym.
czy wiesz, że …
Kiełki rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, która niemal nie ma kalorii! Są znakomitym dodatkiem do sałatek, twarożków i sosów warzywnych, a także kanapek.
Gotujemy przepisy, już wkrótce ...