Sałata

     Przyspiesza przemianę materii, co znacznie ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami. Sałata jest bardzo lekkostrawna i niskokaloryczna.

W sałacie dużo jest witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów. Witamina E poprawia stan skóry, sprawia, że staje się ona jaśniejsza, gładsza i pełna blasku.

Gdy jesz sałatę włosy i paznokcie – stają się ładniejsze, mniej łamliwe i bardziej wytrzymałe. Antyoksydanty zawarte w sałacie działają od środka – niwelują w naszym organizmie wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i pojawianie się zmarszczek. Antyoksydanty sprawiają, że na dłużej zachowujemy młodość, witalność i energię do życia i aktywności.

Bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych w sałacie sprawia, że ma działanie odkwaszające i regulujące prawidłowy poziom pH w organizm.

Zielony kolor nadaje sałacie zielony barwnik – chlorofil. Wykazuje on silne działanie bakteriobójcze, między innymi przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

Jest bardzo bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny. Są to bardzo silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej oraz innym chorobom oczu.

Sałata zawiera mangan. Mangan odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, jest jednym z ważnych budulców kości, ma wpływ na obniżenie dolegliwości kobiecych przed miesiączką.

Sałata zawiera magnez i potas, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też witamina B6, która zwiększa wchłanianie magnezu. Sałatę warto więc jeść w sytuacjach stresowych, w których zadziała uspokajająco. Jedzenie sałaty, szczególnie jako elementu lekkiego posiłku przed snem, ułatwia zasypianie i niweluje problemy ze snem

Kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń – to składniki sałaty, które powinny zainteresować przyszłe mamy.

Jest lekkostrawna, nie wywołuje zgagi, wzdęć i problemów żołądkowych, a wręcz przeciwnie – reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Gotujemy przepisy, już wkrótce ...

16 innych produktów w tej samej kategorii: