

Sałata masłowa to źródło soli mineralnych: wapnia, żelaza, sodu potasu, magnezu miedzi i cynku oraz witaminy C, A, B1, B2, B6 i E.
Sałata jest jednym z najbogatszych w błonnik warzyw. Dzięki temu wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje trawienie oraz oczyszcza jelita ze złogów i produktów przemiany materii.
Przyspiesza przemianę materii, co znacznie ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami. Sałata jest bardzo lekkostrawna i niskokaloryczna.
W sałacie dużo jest witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów. Witamina E poprawia stan skóry, sprawia, że staje się ona jaśniejsza, gładsza i pełna blasku.
Gdy jesz sałatę włosy i paznokcie – stają się ładniejsze, mniej łamliwe i bardziej wytrzymałe. Antyoksydanty zawarte w sałacie działają od środka – niwelują w naszym organizmie wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i pojawianie się zmarszczek. Antyoksydanty sprawiają, że na dłużej zachowujemy młodość, witalność i energię do życia i aktywności.
Bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych w sałacie sprawia, że ma działanie odkwaszające i regulujące prawidłowy poziom pH w organizm.
Zielony kolor nadaje sałacie zielony barwnik – chlorofil. Wykazuje on silne działanie bakteriobójcze, między innymi przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.
Jest bardzo bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny. Są to bardzo silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej oraz innym chorobom oczu.
Sałata zawiera mangan. Mangan odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, jest jednym z ważnych budulców kości, ma wpływ na obniżenie dolegliwości kobiecych przed miesiączką.
Sałata zawiera magnez i potas, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też witamina B6, która zwiększa wchłanianie magnezu. Sałatę warto więc jeść w sytuacjach stresowych, w których zadziała uspokajająco. Jedzenie sałaty, szczególnie jako elementu lekkiego posiłku przed snem, ułatwia zasypianie i niweluje problemy ze snem
Kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń – to składniki sałaty, które powinny zainteresować przyszłe mamy.
Jest lekkostrawna, nie wywołuje zgagi, wzdęć i problemów żołądkowych, a wręcz przeciwnie – reguluje pracę przewodu pokarmowego.