* Jabłka ligol / kg
Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają organizm. Najlepsze jabłka są prosto z sadów, które dojrzewają w słońcu. To owoce dla zdrowia i urody !
Koperek – zielony dar natury.
Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor.
Ryboflawina, foliany oraz niacyna, to przykład jedynie kilku z pozostałych kluczowych związków , które zawarte są w koperku.
Świeże gałązki koperku zawierają dużo witaminy C. Ten antyoksydant jest niezbędny nie tylko jako sposób na wzmocnienie systemu immunologicznego, ale również jako obrona przeciw szkodliwym wolnym rodnikom, które akumulują się w ciele.
Koperek zawiera witaminę A, która jest ważnym źródłem wartościowego beta-karotenu, naturalnego flawonoidu, antyoksydantu. Witamina A jest kluczowa dla zachowania dobrego wzroku, jak również utrzymania zdrowej skóry oraz błon śluzowych
Koperek:
- zapobiega wzdęciom
- likwiduje czkawkę
- łagodzi stres i bóle głowy
Niejedna mama wspomina herbatkę koperkową, która zapobiega również kolkom u niemowląt.
Odznaczający się bogactwem smaku, koperek nie zawiera cholesterolu oraz ma bardzo mało kalorii, co czyni go idealnym do przyprawiania jedzenia.
Koperek można dodawać do zup,sosów, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Znakomicie łączy się z pieczonym mięsem, np. jagnięciną, cielęciną czy drobiem.
czy wiesz, że …
Herbata przygotowana z kopru posiada właściwości relaksacyjne i usypiające.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.