Kapusta kiszona 1 kg wiaderko
Kapusta kiszona zawiera witaminy C i B, witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas.
Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie, wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające.
Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność.
Kapusta kiszona potrafi regulować temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt, działa pobudzająco na wzrost komórek, a w efekcie odmładza.
Kapusta kiszona to dobry produkt dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną, dużą ilość błonnika i dość szybkie zapewnienie uczucia sytości.
czy wiesz że ...
Kiszona kapusta zawiera siarkę - pierwiastek, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.