

Jajko - źródło białka, skarbnica witamin - A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
JAJKO NIESPODZIANKA...
Od zarania ludzkości jaja stanowiły ważne i cenne źródło naturalnych składników odżywczych. Potrafimy je przyrządzać na setki sposobów i podawać w rozmaitej postaci: najpopularniejszej jajecznicy, omletu, jako element dań "jajko sadzone", przystawek, sałatek.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i to w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Wspomagają odchudzanie, są bardzo sycące.
Zapobiegają anemii, zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci.
Wzmacniają system odpornościowy. Jajka zawierają sporą dawkę witamin A, B12 i selenu.
Dzięki zawartości choliny - poprawiają pamięć. Cholina poprawia warunki przepływu informacji, co przyczynia się do usprawnienia procesu zapamiętywania i odtwarzania zapamiętanych wiadomości. Pobudza układ nerwowy, wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia myślenie, zapewnia wyższą wydajność umysłową.
Wzmacniają kości i zęby, ponieważ są bogate w witaminę D, niezbędną do prawidłowego przyswajania wapnia.
Upiększają - liczne witaminy, minerały i zawierające związki siarki aminokwasy obecne w jajkach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
czy wiesz, że ...
Smak i wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą. Najsmaczniejsze są wiosną, gdy kura odżywia się młodą trawą, wtedy też mają najwięcej witaminy A i D – świadczy o tym intensywny kolor żółtka.
Jeśli kura dostaje kukurydzę, znosi jajka z żółtkami pomarańczowymi, gdy zaś pszenicę – z jasnożółtymi.