Kapusta zawiera składniki mineralne takie jak : potas, krzem, magnez, wapń, miedź, jod oraz siarka działająca antyseptycznie na drogi oddechowe, a także żelazo, miedź i magnez.
W natce pietruszki znajdziemy: witaminę C, prowitaminę A, witaminy K, PP i z grupy B, flawonoidy, olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil, sole mineralne: magnez, żelazo, wapń, potas oraz błonnik. Zawiera kwas foliowy.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia organizm, doskonale wpływa na wzrok i cerę.
Zielone, świeże ogórki świetnie smakują zarówno same jak i w sałatkach.
Ogórki są bogate w selen (ważny pierwiastek śladowy). Ogórek zawiera spore ilości potasu, wapnia, fosforu, sód i magnez, a także małe ilości żelaza i cynku.
Staś to odmiana średnio-wczesna, w typie kulinarnym ogólnoużytkowym o dobrym smaku (zawartość skrobi 14,1 %), nadaje się do smażenia, jak i gotowania, na naszych talerzach pojawia się zazwyczaj jako dodatek do mięs i sosów albo w postaci frytek.
Cechuje się bardzo dużymi bulwami, o regularnym kształcie, płytkich oczkach, żółtej skórce i żółtym miąższu.
Kalarepa jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), znajdziemy w niej również sporo witaminy C, E, K, PP oraz kwas foliowy, szczawiowy, jabłkowy, nikotynowy. Już jedna sztuka tego warzywa jest w stanie pokryć praktycznie całodniowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
Seler dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP i najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych.
Papryka pozytywnie wpływa na wzrok i skórę, dostarcza beta-karotenu, zawiera sporo witaminy C. Zawiera dużo rutyny, wskazana jest więc dla osób, które mają problemy z naczynkami.