* Jabłka ligol / kg
Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają organizm. Najlepsze jabłka są prosto z sadów, które dojrzewają w słońcu. To owoce dla zdrowia i urody !
Zielone, świeże ogórki świetnie smakują zarówno same jak i w sałatkach.
Ogórki są bogate w selen (ważny pierwiastek śladowy). Ogórek zawiera spore ilości potasu, wapnia, fosforu, sód i magnez, a także małe ilości żelaza i cynku.
Pochodzący z Indii ogórek przywędrował do nas za pośrednictwem Rzymu i Bizancjum jeszcze w XVI wieku.
Atutem warzywa jest to, że pomaga się ono pozbyć nadmiaru wody z organizmu, dlatego spożywanie go jest korzystne dla osób, u których nadwaga połączona jest z zatrzymywaniem wody.
Sok z ogórka, który ma działanie rozjaśniające, ściągające i regenerujące, znany jest w kosmetyce jako naturalny środek przeciw zmarszczkom lub preparat do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej.
Spożywanie ogórków poprawia trawienie i odkwasza organizm. Roślina ta, dzięki swojemu zasadowemu odczynowi, doskonale reguluje pH naszego ciała, dlatego jej spożywanie zalecane jest osobom prowadzącym ciężkostrawną kuchnię, obfitującą w mięso i tłuszcze.
Ogórki zawierają askorbinazę, enzym bardzo skutecznie neutralizujący kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Mieszając pomidory z ogórkami, niszczymy większość przyjaznej nam witaminy C zawartej w pomidorach.
Ogórki najlepiej przechowywać poza lodówką. Folia sprawia, że z warzyw wydzielają się związki toksyczne.
Sto gram ogórków to zaledwie 8-12 kalorii, czyli dwa duże ogórki, ważące łącznie około 400 g, posiadają wartość energetyczną równą 50 kaloriom.
Gospodarstwo rodzinne Białczyk
Wychowana na wsi, po latach doceniłam smak i zdrowie, które było i jest dla mnie tak naturalne i wszechobecne. Będąc rolnikiem, mając dostęp do zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, chcę się z Państwem podzielić smakiem i zapachem polskiej wsi.