Kalafior / szt
Kalafior to krewniak kapusty !
Jedz go na surowo, zachowa więcej cennych substancji odżywczych.
Spośród wielu rodzajów miodów, ten pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma półpłynną konsystencje, słodki zapach i aromat.
Jest jednym z cenniejszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co stosuje się go także w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia, ma działanie uspakajające.
Jego właściwości lecznicze są znane już od wielu lat i skutecznie wykorzystywane przy wzmacnianiu odporności.
Jednym z głównych właściwości miodów jest jego działanie antybakteryjne, które skutecznie wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym oraz ogranicza namnażanie się bakterii.
Miód z powodzeniem stosować można, jako środek łagodzący na dolegliwości żołądkowe oraz układu pokarmowego, przy schorzeniach dróg oddechowych, oraz problemach skórnych.
Od dawna cenione jest jego działanie odżywiające i nawilżające, które jest ratunkiem dla popękanych i suchych ust oraz skóry. Jako maseczka do twarzy i włosów, widocznie odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia przebarwienia
Barwa miodu akacjowego przypomina płynne złoto, jest półprzezroczysty, płynny i dość wolno ulega krystalizacji.