Cebula czerwona / kg
Czerwona siostra cebuli białej, charakteryzująca się fioletowo - czerwoną barwą łuski i stosunkowo łagodnym smakiem.
OLEJ Z NASION CZARNUSZKI - TŁOCZONY NA ZIMNO - butelka szklana, 100 ml. To olej powstały w procesie tłoczenia nasion czarnuszki tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Metoda wykorzystuje prasy ślimakowe, dzięki którym po wydobyciu oleju z rośliny, skład biochemiczny oliwy pozostaje taki sam, jak w nasionach tych roślin. W ten sposób powstaje tzw. olej dziewiczy (extra vergine).
Olej w 100% naturalny, posiad wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bogaty w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, a także w witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy i przeciwutleniacze, a przede wszystkim tymochinon - najważniejszy związek tego oleju, składnik olejku eterycznego, dzięki któremu olej ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, porównywalne z aktywnością aspiryny. Tymochinon ochrania ponadto miąższ wątroby i nerek a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Olej z czarnuszki znany i doceniany już w starożytności, zwany był "złotem faraonów", posiada wiele właściwości zdrowotnych, uznawany jako cenny surowiec kosmetyczny, w kuchni nadający potrawą korzenny smak. Zarówno medycyna starożytna, medycyna Bliskiego Wschodu, jak i medycyna współczesna olej z nasion czarnuszki uważa za skuteczny środek na dolegliwości żołądkowe tj.: wrzody, nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, oraz alergie. Ponadto olej ten obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, trójglicerydów, poziom glukozy. Jego spożywanie zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna czy zawał, a także rozwojowi cukrzycy typu 2. Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, tj.: katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzemę atopową, katar sienny. Jest również skuteczny w leczeniu poparzeń słonecznych i powstałych podrażnień; ponadto przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, tj. trądzik, łupież, czy liszaj. Olej z czarnuszki może być używany w terapiach aromatycznych; wycisza, pomaga łagodzić stres, i likwidować zaburzenia snu. Należy spożywać go wyłącznie na zimno. Można dodawać go do sałatek, zup, zimnych sosów, dresingów, twarogów, kasz, lub maczać w nim pieczywo. Nadaje potrawom korzenny smak. aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości zaleca się stosować go w ilości 1-2 łyżek dziennie. Po otwarciu przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.