8,90 zł brutto

Pomidor deserowy / kg

     Pomidory zawierają: sole mineralne, karoten, witaminy C, B1, B2,  B6, K, PP. Niezwykle cennym składnikiem pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który dezaktywuje wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia. Likopen nie ginie w obróbce cieplnej, w przetworach jest go 2- razy więcej niż w świeżych pomidorach.

Więcej szczegółów

Gospodarstwo Gola

Więcej informacji

     Pomidory są bogate w takie cenne pierwiastki jak: żelazo i potas. Dzięki obecności potasu pomidory mogą zapobiegać chorobom krążenia, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu, nerwów i mięśni.
Pomidory mają właściwości uspokajające, eliminują napięcie - są więc idealne dla osób żyjących w stresie.

Wspomagają trawienie - dzięki błonnikowi. Należy pamiętać, że błonnik zawarty jest również w pestkach, których nie należy usuwać.

Poprawiają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C - ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie utracić witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

 czy wiesz, że …

regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.


facebook