Cebula biała ...

  Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Na jej wyjątkowych właściwościach poznano się już 5 tys. lat temu. Pomimo upływu lat cebula nie traci popularności.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli, można ją smażyć, gotować, dusić, jeść na surowo i nadal pozostaje pełna zdrowotnych właściwości.

Cebule wykorzystuje się do leczenia miażdżycy, arytmii serca oraz gojenia ran - uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa.

Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Zwiększa odporność organizmu na choroby, pobudza apetyt, zmniejsza zawartość cukru we krwi.

Cebula wzmacnia kości oraz paznokcie, uspokaja nerwy.

Według alergologów, cebula zalicza się do warzyw nieuczulających.

 Przez całe stulecia należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy.

 Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

 Nigdy nie przechowuj przekrojonej cebuli w lodówce, działa jak magnez na bakterie !!!.

 Cebulę przechowuj w suchym i przewiewnym miejscu nigdy w plastikowej torbie.

czy wiesz, że ...

 Domowy syrop z cebuli to doskonały środek na przeziębienie, katar i kaszel.

 Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.


facebook