Kapusta !

  Kapusta zawiera składniki mineralne takie jak : potas, krzem, magnez, wapń, miedź, jod oraz siarka działająca antyseptycznie na drogi oddechowe, a także żelazo, miedź i magnez.

   Dzięki kapuście lepiej radzimy sobie z grypą i infekcjami, a spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze.

   Kapusta wspomaga leczenie choroby stawów i wszelakie guzy, zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie.

     Ma mało kalorii, a witaminy C tyle co w cytrynie. Zawiera witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, wapń, magnez, potas.

     Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Świeży sok z kapusty pomaga wzmacniać odporność, oczyszcza organizm, jest nieoceniony dla osób, które mają problemy trawienne.

Kapusta jest idealnym składnikiem menu osób, którym zależy na szczupłej sylwetce.

     Mitem jest, iż biała kapusta jest ciężkostrawna i tuczy, to dodatki przede wszystkim tłuszcz zwierzęcy sprawiają, że warzywo uchodzi za tuczące i ciężkostrawne.


facebook